Basis gehoorzaamheidstraining

 

Wat is dat?

De basisgehoorzaamheidstraining is een manier van trainen volgens het Freestyle systeem wat is opgebouwd uit de 3 onderdelen: "loswerken" "grondwerken" en "dubbele lange lijnen (DLL)". Deze termen klinken misschien een beetje vaag maar diegene die bekend zijn met dit onderdeel van de training weten dat deze manier van werken met je paard juist heel duidelijk en zinvol is en absoluut niet 'zweverig'. Wat deze manier van trainen zo populair maakt is dat het enorm toegankelijk is voor werkelijk iedereen. Of je nu iets hebt met paarden of juist niet, iedereen kan dit leren. Nog een bijkomend voordeel is dat deze trainingen vanaf de grond plaatsvinden, je hoeft dus ook niet op het paard te zitten wat ideaal is voor mensen met een onbeleerd paard, een paard wat door een blessure of ongewenst gedrag niet te rijden is maar ook voor mensen die helemaal niet willen rijden maar het wel erg leuk vinden om vanaf de grond met hun paard bezig te zijn.
Behalve dat het erg leuk is om op deze manier met paarden bezig te zijn is het ook een zeer leerzame training voor zowel paard als eigenaar. Je kunt de horizontale en verticale balans van je paard prima trainen vanaf de grond en ook werkelijk alle dressuuroefeningen t/m grand prix zijn vanaf de grond te leren. Voor de eigenaar is het heel zinvol om bewust te worden van zijn lichaamstaal en wat voor effect deze heeft op het paard. Als u zich daar bewust van bent kunt u deze gaan gebruiken bij het geven van uw hulpen zowel naast als op het paard. Ook leert u tijdens deze manier van werken heel anders naar u zelf en naar uw paard kijken en zult u leren de reacties (het gedrag) van uw paard veel beter leren te begrijpen. 

Het team van De Paardenbemiddelaar is groot fan van het basisgehoorzaamheidssysteem omdat het echt bij nul begint en via kleine stapjes wordt opgebouwd naar het gewenste niveau. Wij zijn van mening dat hier de basis ligt. Sterker nog, nu wij weten wat enorm veel kennis je opdoet tijdens het trainen volgens deze manier, vinden wij dat iedereen die van plan is om te gaan paardrijden hier mee zouden moeten gaan beginnen! Hier ligt de basis, niet tijdens je eerste ritje op een paard, dan heb je een aantal stappen overgeslagen die essentieel zijn in het leren begrijpen van het gedrag van je paard en de manier waarop je je hulpen geeft aan je paard en de opbouw daarvan. Uiteindelijk willen we allemaal op Anky lijken die met de aller kleinste en fijnste hulpen de aller mooiste en moeilijkste oefeningen kan rijden!

U merkt dat wij enorm enthousiast zijn! Wij werkte al jaren met paarden toen wij de opleiding bij Chaja en Emiel Voest gingen volgen op de Freestyle Academie in Ruinerwold. Ongelooflijk wat een kneuzen wij ons voelde tijdens de eerste les! We dachten toch echt al veel verstand te hebben van paarden maar het stukje bewust worden van ons eigen lichaamstaal was een enorme eyeopener! En wat heeft het ons enorm geholpen in onze training en rijden, we hebben het idee dat we de paarden en hun eigenaar nu nog veel beter begrijpen en kunnen helpen. 
Vanuit dit basisgehoorzaamheidssysteem trainen wij nu alle paarden, ongeacht wat het probleem ook is. Onder het stukje: Onze werkwijze vindt u meer over de opbouw van de training.

 

De training

Stap 1. Is de bewustwording van u lichaamstaal en welke effecten die hebben op uw paard. Dit wordt getraind tijdens het loswerken. Uw paard loopt dan los in een vierkante bak van 12x12 of 14x14. Door u verschillende oefeningen aan te bieden ontdekt u zelf hoe uw paard op uw lichaamshouding reageert en wordt u bewust van u hulpen. Tevens is dit een goede training voor uw paard om op eigen benen te lopen zonder directe aanleuning van de bakrand.

Stap 2. Is de geleerde technieken van het loswerken nu toe te passen terwijl u het paard vast houdt met een leadrope of halstertouw aan het halster of hoofdstel en er naast loopt. Dit gebeurt tijdens het grondwerken .

Stap 3. Is het paard trainen met dubbele lange lijnen (DLL). Dit kan op 2 manieren, u staat in het midden en uw paard loopt op de volte om u heen, op deze manier traint u de horizontale en verticale balans van het paard. Dit is nodig om het paard sterk te maken voor het rijden. U wilt immers dat het paard een correcte rijtypische balans ontwikkeld om zo het beste uit de dressuuroefeningen te kunnen halen maar ook zeker in het belang van het paard. Een paard wat regelmatig correct op deze manier getraind wordt zal veel minder snel blessures oplopen. Tevens kunnen jonge paarden wennen aan druk in hun mond.
Als de oefeningen vanuit het midden (centrumpositie) goed gaan kunt u dit ook doen als u achter uw paard loopt (menpositie) u kunt op deze manier de verzameling en de zijgangen erg goed trainen wat voor de bewustwording van de beenzetting bij jonge paarden erg belangrijk is maar later als u verder in de dressuur komt het ook erg fijn is om deze dingen eerst naast het paard te kunnen trainen voordat u ze gaat aanleren als u erop zit.

Na deze 3 stappen kunnen de geleerde technieken worden toegepast onder het zadel of in de situatie waarin het paard ongewenst gedrag vertoont.

Deze training is o.a. de basis voor het:

- Bewust worden van uw hulpen en het effect daarvan op het paard.
- Gehoorzaam aan de hand meelopen in iedere situatie
- Longeren van een paard 
- Zadelmak maken van een paard
- Het uitvoeren van basis dressuuroefeningen en de oefeningen die daaruit voortkomen.
- Het ontspannen kunnen springen en crossen met je paard
- Het ontspannen kunnen buiten rijden
 
De training biedt o.a. een oplossing bij ongewenst gedrag waaronder:
 
- Vals gedrag in de omgang
- Schrikgedrag aan de hand 
- Schrikgedrag tijdens het rijden
- Niet weg willen van de groep / stal
- Weigeren (voor hindernissen) 
- Staken 
- De trailer of stal niet in of uit willen lopen 
- Constant willen rennen of vluchten onder het zadel
- In veel gevallen steigeren en bokken (dit kan ook een medische oorzaak hebben of een zadel probleem zijn)
 

De tarieven

De tarieven van de basis gehoorzaamheidstraining vallen onder de niet-rijdende consults en of kunt u vinden op onze  tarievenlijst.