Het ontstaan van: De Paardenbemiddelaar

Veel paardenbedrijven gaan over van "vader op zoon". Bij Alexander en Esther was dit niet het geval. Zij hebben echt van hun hobby hun werk gemaakt. Alexander is altijd de "cowboy" geweest voor wie het allemaal niet wild en avontuurlijk genoeg kon zijn, seriues rijden daar deed hij niet aan, hij maakte het liefste buitenritten met alleen een touwtje om de nek van het paard maar vooral geen "saaie rondjes" door de rijbaan heen. 
Esther is precies het tegenovergestelde, zij vindt het geweldig om paarden dressuurmatig te trainen. Vooral het doorrijden van jonge paarden is haar passie eveneens het trainen van paarden die ongewenst gedrag vertonen. 

 

Toen Esther haar eigen gefokte ruin Armani zadelmak wilde laten maken kwam zij viavia bij Alexander uit. Samen hebben ze haar ruin beleerd en doorgereden en ontdekte dat ze samen een leuk team waren die elkaar erg goed aanvulden. 
De boer waar Armani in de opfok had gestaan zocht nog iemand die zijn paarden kon beleren en doorrijden, dit zagen Alexander en Esther wel als een uitdaging. Het eerste paard werd in Friesland opgehaald en in het westen op een pensionstal gestald. Esther deed het voorbereidende werk aan de longe en Alexander reed het paard de eerste paar keer totdat hij braaf was en dan nam Esther het paard weer over. Dit werkte goed en al snel volgde er meer paarden vanuit Friesland deze kant op en gingen de paarden die braaf te rijden waren weer terug naar Friesland om daar verkocht te worden.
Als snel ging het verhaal in de omgeving rond dat deze 2 erg handig waren in het beleren van paarden en kregen ze steeds vaker de vraag om paarden van particulieren te beleren. Ook voor het verhelpen van ongewenst gedrag bleven aanvragen binnenkomen.
In deze periode zat Alexander nog op school, hij studeerde aan de Hogere Hotelschool in Den Haag waar hij in 2012 zijn diploma behaalde. Esther werkte daarnaast nog in de zorg met kinderen met een verstandelijke beperking. 1 of 2 paarden beleren naast studie en werk was prima te doen maar inmiddels huurde het stel permanent 6 boxen dus had Esther haar baan opgezegd en is als ZZP-er aan de slag gegaan in de zorg waardoor ze haar tijd veel beter kon indelen en meer tijd op stal kon doorbrengen met het trainen en verzorgen van de paarden.
Inmiddels bracht het stel de paarden van de boer niet meer terug naar Friesland maar verkocht deze zelf aan particulieren. Op die manier konden ze zelf de nieuwe eigenaar "uitkiezen" en was het mogelijk na de verkoop nog contact te houden. 

Ondanks de crisis bleef de vraag in het zadelmak maken en de hulp bij verkoop toenemen en is het stel 2 keer verhuisd naar grotere en luxere accomodaties om de paarden optimaal te kunnen trainen, verzorgen en verkopen.

Een grote stal met veel paarden is een droom van bijna elke paardenliefhebber. Alexander en Esther voelde zich dan ook echt gezegend met het feit dat de stallen altijd vol stonden en dat hun klanten zoveel vertrouwen in hun hadden dat ze hun geliefde paard bij het stel durfde achter te laten. Iets wat ze tot de dag van vandaag erg bijzonder vinden aangezien de meeste klanten hun niet van te voren kende. 
De meeste situaties eindigede met een happy end, het paard was beleerd en ging braaf mee naar huis en de eigenaar kon eindelijk gaan genieten van het rijden op zijn of haar paard. Echter waren er soms ook wel eens situaties die anders afliepen, paarden die ze moesten verkopen voor hun eigenaar omdat ze het financieel niet meer op konden brengen, of mensen die ernstig ziek waren. Ze kregen paarden in training waar de eigenaar zo bang voor was geworden dat ze voor deze uiteindelijk ook een ander baasje moesten zoeken, of paarden waarvan het ongewenste gedrag een medische oorzaak had en die niet meer geschikt waren om op te rijden. Hoe droevig soms ook de omstandigheden waren, het is hun passie om mensen, ook in die lastige situaties, zo goed mogelijk proberen te helpen. 
Steeds vaker kregen Alexander en Esther de vraag of ze i.p.v. bij hun op stal ook bij de klant op stal het paard wilde berelen/ trainen of instructie wilde geven. Met gemiddeld 10 paarden op stal was dat al een hele dagtaak en moesten ze daarop 'nee' antwoorden. 
Toen ze in begin 2015 weer de zoveelste klant met dat verzoekt moeste weigeren zijn ze samen rond de tafel gaan zitten en hebben alle voor en nadelen van het hebben van een eigen stal met trainingspaarden versus het werken bij de klant op locatie op papier gezet en hebben ze uiteindelijk de knoop doorgehakt om te stoppen met het huidige concept van De Paardenbemiddelaar en de sprong in het diepe te nemen met een compleet nieuw concept binnen Nederland: het werken op locatie.
De laatste weken op stal waren erg dubbel, Esther: 'Het voelde alsof we alles waar we de afgelopen jaren zo hard voor gewerkt hadden zomaar over boord gooiden, en het idee dat ik straks niet meer elke dag naar stal moet om de paarden te verzorgen en te trainen lijkt me vreselijk. Aan de andere kant geeft het ook wel een hele hoop vrijheid en hebben wij enorm veel zin in de nieuwe uitdaging. Het is wel spannend want er is niemand in Nederland die op deze manier werkt. Er zijn wel mensen die af en toe een paard van een kennis op locatie zadelmak maken maar er is niemand die heel Nederland door rijdt om een scala aan diensten aan te bieden bij de klant op stal'.

De sprong in het diepe bleek een enorm succes, er is ontzettend veel vraag naar hulp in zeer uiteenlopende activiteiten. Zoals zadelmak maken, trailerladen, angsttraining, instructie, en het verhelpen van ongewenst gedrag zowel naast als op het paard. 
Uiteraard kent dit nieuwe concept ook zijn "kinderziektes". In de winter moesten er vaak afspraken worden afgezet omdat niet alle klanten over een binnenrijbaan beschikte en de bak soms onderwater stond of was bevroren. En er waren ook mensen die zo'n groot probleem met hun paard hadden die liever niet wilde dat er op stal aan werd getraind omdat iedereen er wel een mening over had, voor deze groep hebben ze inmiddels een oplossing gevonden. De Paardenbemiddelaar mag gebruik maken van het terrein van De Voorruiters in Voorhout. Hier kan in alle rust zonder toeschouwers getraind worden.

Verder blijft De Paardenbemiddelaar ze zich ontwikkelen en inspelen op de wensen en behoeftes van haar klanten. Zo starten ze in September met de workshop "paarden spiegelen" en willen we in de toekomst graag clinics en cursussen gaan geven aan groepen. 
Uiteraard staan ze open voor feedback en zijn alle tips en nieuwe ideeën van harte welkom!

 

Even voorstellen

 

Over Alexander: 

Al vanaf zijn tienerjaren stond Alexander bekend als cowboy met lijm aan zijn kont die nergens vanaf viel. Zo is het ook ooit begonnen, de meest wilde paarden bereed hij en de uitdaging was altijd zo lang mogelijk te blijven zitten. Door die ervaringen kan hij ook erg goed zitten en is vaak niet onder de indruk van een paar flinke rodeosprongen. Echter heeft hij door het volgen van verschillende cursussen en opleidingen veel geleerd door intens bezig te zijn met de psychologie van paarden. Daardoor is hij nu in staat de paarden zo voor te bereiden op de eerste rijervaring dat het gehele traject rustig en ontspannen verloopt. Voor de omstanders een heel stuk minder spectaculair maar voor de eigenaar die uiteindelijk op het paard moet gaan rijden wel zo prettig. Uiteraard is dit ook het allerbeste voor het paard, deste minder spanning het paard heeft, deste meer hij leert van de training.
 
Over Esther:
 
Esther is het organisatorisch talent binnen De Paardenbemiddelaar. Zij maakt de roosters en zorgt ervoor dat de klanten nooit lang hoeven te wachten op hulp. Het afgelopen jaar heeft ze samen met Alexander de opleiding aan de Freestyle Academy van Emiel Voest gevolgd. Daar heeft ze haar kennis uitgebreid met een belangrijk stuk paardenpsychologie. Dit zorgt ervoor dat ze de klanten niet alleen kan uitleggen WAT er gedaan moet worden maar ook WAAROM dit gedaan moet worden. Op deze manier is de kwaliteit van onze instructie enorm verbeterd.
Als moeder van 2 kleine kinderen werkt zij veel vanuit huis en staat alle klanten per mail of telefoon te woord, onderhoudt de socialmedia en werkt veel aan de PR.
Inmiddels is ze het werk buitenshuis ook weer aan het oppakken en geeft ze instructie en trailerlaadconsulten. Daarnaast is ze nog steeds actief met de bemiddelingsverkoop en kunt u haar ook boeken voor aankoopbemiddeling.